Rotterdam Gids
Image default
Eten en drinken

Welke bierbrouw pakket heb ik nodig om bier te brouwen?

Wanneer je net begint met thuisbrouwen, is de vraag welke apparatuur je moet krijgen er een die regelmatig naar voren komt. Moet je all-grain of extract gaan brouwen? Welke zijn de moeite waard? Welke kun je beter overslaan omdat je toch wel weet dat het eigenlijk niet lekker gaat worden.

We hebben dit artikel samengesteld om potentiële thuisbrouwers uit te rusten met de kennis die ze nodig hebben om een weloverwogen beslissing te nemen voordat ze een bierbrouw pakket gaankopen. Dus ga je gang en lees verder als je benieuwd bent welk bierbrouw pakket voor jouw het meest geschikt is.

Waarom heb ik een bierbrouw pakket nodig?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde lijn staat met een paar basistermen. “All-grain” en “extract” zijn twee van de meest voorkomende zinnen in thuisbrouwen. All-grain betekend het brouwen met alleen maar echte granen. Dit wordt ook gezien als de echte manier van brouwen, zo doen de grote brouwerijen het ook. Extract brouwen is met een poeder wat je alleen hoeft op te warmen en hop bij hoeft te doen. Je doorloopt hierbij niet het echte bierbrouw proces en daarom wordt dit vaak gezien als een echte beginners manier.

Welke brouwkit is de beste?

Extract brouwen maakt gebruik van vooraf gemaakte extractsiroop als het hoofdingrediënt van de brouwer in plaats van graan. Deze stijl wordt ook wel “gedeeltelijke puree” genoemd, wat betekent dat er wat graan aan de mix wordt toegevoegd om de complexiteit van smaken en het alcoholgehalte te verhogen, maar niet alles.

Wanneer je extract gebruikt, mis je enkele van de belangrijkere aspecten van het brouwen – een daarvan is dat je geen “maischbed” kunt maken (om de fermentatie van je wort te beheersen), en twee zijn dat je het moeilijker zult hebben om bieren met een hoge SG waarde te maken omdat je geen extra graan in de buurt hebt om wat extra suikers op te nemen.

Conclusie

Hoewel extractbrouwen een volledig legitieme manier is om bier te brouwen, moet je er rekening mee houden dat het geen perfect systeem is en dat er enkele nadelen zijn. En als je bedenkt dat thuisbrouwen op basis van granen de meest populaire brouwstijl ter wereld is, is het niet meer dan normaal dat je ervoor wilt kiezen.

We zijn hier niet om te zeggen dat de ene stijl van brouwen beter is dan de andere – we denken dat beide kampen hun verdiensten hebben, dus we hebben dit ontwerp gekozen dat noch “all-grain” noch “extract” is.