Rotterdam Gids
Image default
Bedrijven

E-bikes betaalbaar voor iedereen

E-bikes, je ziet ze tegenwoordig overal. Niet alleen ouderen fietsen meer op een e-bike ook jongeren maken tegenwoordig gretig gebruik van een e-bike om de simpele reden dat het veel gemakkelijker en fijner fietst dan een normale fiets, het kost je veel minder tijd een afstand af te leggen en vaak is het nog comfortabeler ook. Ook ebikes to go zorgen ervoor dat je overal steeds meer ebikes ziet rijden. Maar er zijn meer redenen waarom de ebike tegenwoordig niet enkel meer door ouderen wordt gebruikt, een ebike is tegenwoordig namelijk betaalbaar voor iedereen. Dit heeft een aantal redenen die we hier onder uiteen zullen zetten.

Massaproductie

Een van de voornaamste redenen dat ebikes tegenwoordig voor iedereen te betalen zijn is dat ze zoveel worden verkocht dat ze ook veel massaler dan tegenwoordig geproduceerd worden. Hierdoor worden de onderdelen die er nodig zijn voor een ebike dus ook massaler geproduceerd, er worden tevens ook meer soorten ebikes geproduceerd, dus niet alleen maar elektrische mamafiets zwart meer. Maar doordat de onderdelen en fietsen zo massaal geproduceerd worden, daalt de prijs automatisch. Wanneer onderdelen namelijk massaal geproduceerd worden ontstaat er meer concurrentie en doordat er meer producten door één fabriek geproduceerd kunnen worden daalt hun prijs ook.

Tweedehands ebikes

De tweede en misschien wel meest belangrijke reden waarom de prijs van ebikes omlaag is gegaan, en het dus voor bijna iedereen mogelijk is een ebike te rijden is omdat het aanbod aan tweedehands ebikes de afgelopen jaren enorm gestegen is. Dit heeft er natuurlijk vooral mee te doen dat er meer ebikes verkocht worden, en er daarom dus meer tweedehands aangeboden worden, maar het heeft er ook veel mee te doen dat de ebikes inmiddels al een tijdje algemeen gebruikt worden, op het moment dat de fiets nog relatief nieuw was is het aanbod aan tweedehands fietsen natuurlijk ook zeer beperkt. Dit alles is nu niet meer het geval.

Kwaliteit tweedehands fietsen

Vaak wordt er echter gesugereerd dat je geen tweedehands ebike moet kopen, omdat de accu hiervan snel kapot zou gaan. Hier zit een kern van waarheid in echter valt het vaak heel erg mee. Het blijft soms lastig van te voren in te schatten of een tweedehands fiets ook nog een goeie accu bevat maar 9 van de 10 keer functioneert de accu in de fiets nog uitermate goed en kan je er nog jaren mee vooruit. Zie bijvoorbeeld ook Amslod consumenten review hiervoor. De kwaliteit van een tweedehands ebike is dus iets om rekening mee te houden maar laat je er vooral niet door afschrikken.

Gezondheid

Sommige mensen zien de ontwikkeling dat het voor iedereen mogelijk is om een ebike te rijden echter niet als iets goed, zij benoemen dat het veel beter is om op een normale fiets te rijden omdat je hier bij meer kracht moet leveren en dit gezonder is. Echter is een ebike vaak geen alternatief voor een normale fiets maar voor jongeren veelk vaker een goedkoper alternatief voor een scooter. Daarom bleek uit onderzoek dat de gezondheid van jongeren erop vooruit gaat door het gebruik van een ebike ten opzichte van een scooter.