Rotterdam Gids
Image default
Zakelijk

Vast 010 nummer op je mobiel

De term ‘vast nummer’ refereert nog aan de tijd waarin bellen via een vaste bekabelde telefoonlijn gebruikelijk was. Via kabels onder de grond waren alle telefoonnummers verbonden met een telefooncentrale. In de telefooncentrale werden bellers, in eerste instantie handmatig, met elkaar doorverbonden waarna ze met elkaar konden spreken.

 

Mobiel bellen

De tegenhanger van het ‘vaste nummer’ is het ‘mobiele nummer’, een nummer gekoppeld aan een telefoon waarmee we kunnen bellen vanaf elke plek waar onze telefoon mobiel netwerk heeft. Tegenwoordig is de mobiele telefoon niet meer weg te denken. Steeds meer mensen gebruiken geen vast nummer meer en maken alleen nog maar gebruik van een mobiele telefoon.

 

De eerste mobiele telefoon

Sinds in 1973 de eerste mobiele telefoon werd ontwikkeld heeft mobiele telefonie een flinke ontwikkeling doorgemaakt. In 1983 kwam de eerste mobiele telefoon voor consumenten op de markt. Een enorm apparaat; met de antenne erbij was deze telefoon langer dan een stoeptegel. Anders dan de mobiele telefoons van nu was het dus niet een telefoon om zomaar even in je zak te steken.

 

Waarom nog een vast nummer?

Één van de voordelen van vaste nummers is het hebben van een regionummer, of ‘netnummer’. Daaraan is te herkennen in welke regio een beller gevestigd is. Voor Rotterdam is dat het 010 netnummer.

 

De eerste telefooncentrale

Een veelgehoorde misvatting is dat Rotterdam het netnummer 010 heeft omdat daar de eerste telefooncentrale zou hebben gestaan. Dat is onjuist. De eerste Nederlandse telefooncentrale stond in Amsterdam, met tegenwoordig netnummer 020. Het oorspronkelijke netnummer van Rotterdam was het langere 01800. Toen telefoongebruik toenam en daardoor de telefoonnummers steeds langer werden, werd besloten over te gaan naar kortere netnummers. Voor Rotterdam betekende dat dat het nummer 01800 veranderd werd naar 010.

 

Een netnummer voor bedrijven

Voor een bedrijf kan het aantrekkelijk zijn gebruik te maken van een telefoonnummer met netnummer. Het is een manier om duidelijk te maken waar het bedrijf gevestigd is. Een 010 nummer aanvragen kan tegenwoordig eenvoudig online.

 

Vast nummer zonder vaste aansluiting

Een vaste aansluiting is hiervoor niet nodig. Het is ook mogelijk om een vast nummer te koppelen aan een mobiele telefoon. Zo kan er gebruik gemaakt worden van de voordelen van een vast nummer, maar wel zonder het aanschaffen van een extra apparaat en met de mogelijkheid om te bellen vanaf alle plekken waar ook met een mobiel nummer gebeld kan worden. Het nummer waaran het vaste nummer gekoppeld is, is veranderbaar. Zo is het dus mogelijk dat het nummer de ene dag naar de ene werknemer wordt doorgeschakeld, terwijl de volgende dag een ander de telefoontjes binnen krijgt.