Rotterdam Gids
Image default
Toerisme

Wat zijn de werkzaamheden van een CNC draaier in regio Rotterdam?

Een CNC draaier is iemand die met een computergestuurde machine metalen verspaant. Verspanen is overigens een verzamelnaam voor het bewerken van metalen. Er zijn zowel freesmachines als draaimachines. 

 

Iemand die achter een draaimachine werkt noemt men een CNC draaier, iemand die achter een freesmachine werkt noemt men een CNC frezer. Alhoewel het vaak om het bewerken van metaal gaat, kan het ook zo zijn dat er kunststof of hout bewerkt worden op de machines. 

 

Waar kan je komen te werken?

 

In Nederland hebben we veel bedrijven die actief zijn in de metaalsector. En vaak zal een CNC draaier dan ook bij een dergelijk bedrijf werkzaam zijn. Soms is het een productiebedrijf, in dit geval kan het werk soms wat eentonig worden omdat er telkens hetzelfde geproduceerd moet worden. 

 

Maar CNC draaier kan ook een heel divers beroep zijn. Zeker als je bij een bedrijf komt te werken waar je geen standaard werkstukken aan het bewerken bent. Als er telkens iets anders op je bank komt te liggen zal je steeds weer uitgedaagd worden om een goede bewerking uit te voeren. De technische tekeningen zullen steeds weer anders zijn, waardoor de draaier gestimuleerd blijft in het werk. 

De opleiding tot CNC draaier

 

Er zijn in Nederland veel verschillende opleiders die een opleiding aanbieden tot CNC draaier, zowel op MBO niveau 2 als niveau 3. Je krijgt naast de theorie ook veel praktijkervaring en vooral tijdens de stageperiode zal je veel opsteken in de fabriek waar je komt te werken. Je ziet vaak dat leerlingen na de stageperiode een baan aangeboden krijgen bij het bedrijf, veel jongeren kiezen ervoor om hier gebruik van te maken. Het beroep CNC draaier is interessant omdat er veel werkgelegenheid is in Nederland. Je kunt bij veel verschillende bedrijven aan de slag waardoor je zicht hebt op een hele leuke carrière!