Rotterdam Gids
Image default
Dienstverlening

Geboren leiders

Is het je wel eens opgevallen dat sommige mensen “geboren leiders” lijken te zijn? Voor hen is het leiderschap net een op maat gemaakt pak. Maar de meeste mensen hebben moeite met het zijn van een leider. De “maat” zit niet zo lekker. Dit is te zien in hun acties, hun resultaten en uiteindelijk hun carrières. 

Geboren leiders hebben allemaal een geheim: Ze realiseren zich dat ze bij elke nieuwe opdracht of extra verantwoordelijkheid ze zich aan moeten passen. Ze weten dat het “doen alsof” ze een leider zijn uiteindelijk leidt tot het daadwerkelijk worden van een leider. Dit is waarom sommige mensen de carrièreladder sneller beklimmen. Sommigen, die misschien wel slimmer en meer toegewijd zijn, blijven dan toch achter.

Hier zijn zes tactieken die je kunt gebruiken om jouw carrièresucces te verhogen terwijl je een reputatie opbouwt als “geboren leider”:

Wees duidelijk over jouw einddoel – en zorg ervoor dat niemand jou hierbij kan tegenwerken. De beste leiders waar ik mee gewerkt heb wisten altijd wat ze wilden tijdens hun carrière. Zodra ze bij de volgende stap aankomen passen ze zich aan voor hun nieuwe einddoel.

De belangrijkste dingen komen eerst – Zoek uit wat je moet doen om jouw einddoel te behalen. Denk na over de middelen (menselijk of materieel), scholing/training, bondgenoten, mentoren en de risico’s waar je omheen moet werken. Wanneer je dit vroeg doet verminder je de kans op onverwachte vertragingen, of erger, ontsporing.

Wees proactief. En reactief – Je wil zoveel mogelijk in controle zijn over jouw leven. Weten wat er gedaan moet worden maar de middelen niet hebben is frustrerend en bezwaarlijk. Dat gezegd hebbende kom je altijd obstakels tegen. Wees voorbereid met al uitgedachte opties.

Denk in “overvloed” – Waar veel managers onvoldoende middelen zien, zien anderen er genoeg. Wanneer je je richt op opkopen of uit de rode cijfers komen, kan dit uiteindelijk mislopen. Een geboren leider ziet dat er altijd genoeg is, maar sommige middelen moeten misschien beter verdeeld worden voor het succes van hun einddoel.

Vraag het, bevel het niet – In elk aspect van het leven worden de “beste” vaak beschreven als mensen met goede luistervaardigheden die ook duidelijk instructies kunnen geven. Dit is geen tegenstrijdigheid. Leer het eens.

Constante vernieuwing – De snelste processor uit 2005 is vandaag de dag best langzaam. Het voldoet gewoon niet aan de standaarden van vandaag. Zorg ervoor dat je zelf niet zo gezien word en zorg er ook voor dat wanneer je jezelf vernieuwd de besluitvormers dit doorhebben.

IvPP – persoonlijke ontwikkeling!

 

Voor meer info : http://www.ivpp.nl/leiderschap/training