Rotterdam Gids
Image default
Bedrijven

Wil jij ook gebarentaal leren?

Sinds de coronapersconferenties van vorig jaar is gebarentaal populairder geworden dan ooit. We herinneren ons allemaal nog wel het hamstergebaar waarmee de tolk zichzelf onsterfelijk maakte.
Een opleiding tot gebarentolk is een HBO studie en daarnaast kost het veel tijd om bij te scholen: een taal blijft zich ontwikkelen en gebarentaal dus ook. Mocht dat niet voor je zijn weggelegd, dan kun je ook cursussen doen voor gebarentaal.
In deze blog geven we een stukje geschiedenis van de ontwikkeling van gebarentaal en we gaan kort in op cursussen.

Geschiedenis

Vroeger werden dove mensen als tweederangs domme burgers beschouwd. Omdat doven de klanken niet horen, kunnen ze deze niet nadoen. Veel dove mensen konden dan ook niet normaal praten. Men dacht dat de doofheid een straf van God was. Vaak gingen dove mensen bij elkaar wonen en communiceerden zij met simpele handgebaren met elkaar.

In de 16e eeuw lukte het een Spaanse monnik om dove mensen te leren praten. Vermoedelijk met een combinatie van schrijven en liplezen, maar zeker weten doen we dat niet. De monnik noteerde namelijk niet hoe hij dit precies deed. In deze periode kwam ook het inzicht dat dove mensen niet dom waren.
Het duurde echter nog tot de 18e eeuw voordat er scholen kwamen voor dove mensen. Binnen deze scholen ontstond er onenigheid over welke methode beter was: gebaren of liplezen. Men dacht dat liplezen beter was en gebarentaal werd verboden.

Pas halverwege de 20e eeuw kwam men daarvan terug en pas vanaf de jaren ’80 werd gebarentaal weer meer de norm en op sommige plekken ook officieel. In Nederland gebeurde dat recent: op 13 oktober 2020.

Gebarentaal leren

Wil jij nou gebarentaal leren, dan kun je terecht bij 1-2 communicatie. Wij bieden diverse cursussen aan, maar ook coaching sessies. Wil je meer informatie? Klik dan op de bovenstaande link.