Rotterdam Gids
Image default
Bedrijven

Wat zijn de aandachtspunten van een rieten dak?

Een rieten dak heeft in Nederland een ietwat omstreden karakter. De uitstraling van het dak is ongetwijfeld royaal, echter denken veel mensen dat een rieten dak ontzettend duur en gevaarlijk is. Klopt dit, of zijn dit fabeltjes die door middel van leugens de wereld in zijn gekomen?

In principe is de gedachte dat een rieten dak is juist. Echter valt hierin wel een kleine kanttekening te plaatsen, want wat kost een rieten dak eigenlijk? Er valt voor een rieten dak niet specifiek een prijs te noemen. Omdat deze daken altijd op aanvragen worden gelegd, wordt de prijs bepaald per offerte. Hierbij is het soort dak waarop het riet gelegd wordt leidend: wanneer er veel dakkapellen en andere obstructies voor het riet zijn, zal de prijs per m2 hoger uitkomen. Er moet dan immers om de obstructies heen gebouwd worden, wat zorgt voor extra kosten in mankracht en materialen. Het dak bestaat normaliter uit het dak zelf, en de nokvorsten. Beide aspecten kosten rond de €90 – €110 per vierkante meter. Dit bedrag is aanzienlijk hoger dan een standaard betonnen dak, wat plus minus €50 per vierkante meter kost.

Rieten dakbedekking is dus ongeveer twee keer zo duur als standaard betonnen dakbedekking. U zult hierbij zelf de afweging moeten maken of u dit het waard vind. Een rieten dak geeft een huis een eigen look van gezelligheid, warmte en gastvrijheid. Het is een echte afmaker van een al mooi huis, en geeft een ontzettend mooie uitstraling.

Er wordt vaak gezegd dat een rieten dak erg veel onderhoud vergt en gevaarlijk is op het gebied van brandveiligheid. Natuurlijk blijft een losse rietstengel een voorwerp wat makkelijk vlam vat, echter bestaat een rieten dak uit een stevig op elkaar gedrukt pakket riet, wat er voor zorgt dat de brandveiligheid al een stuk beter wordt. Het blijft van belang het riet te onderhouden, dit kan echt prima door de huiseigenaar zelf gedaan worden! Zo blijven de kosten beperkt.

Voor meer info : https://www.rotterdam-gids.nl/