Rotterdam Gids
Image default
Bedrijven

Stroom uitgevallen, doorloop dit stappenplan!

Stroom kan heel gevaarlijk zijn, het is dus belangrijk dat u op een veilige manier met stroom om gaat. Als u niet zeker bent van wat u doet of als u het zonder vertrouwen doet wordt aangeraden een elektricien te bellen om u te helpen bij een stroomstoring. Bij een stroomstoring is het belangrijk dat u een stappenplan doorloopt, hierdoor gaat u op een veilige manier om met de stroom.

Eerste blik werpen

Het is belangrijk om te kijken of u wel echt last heeft van een stroomstoring, ga daarom alles af om te kijken of u nog ergens stroom ontvangt. Als dit het geval is hoeft u verder niets te doen. Als u nergens stroom heeft moet u aan de buren vragen of zij stromen, als zij geen stroom hebben is het belangrijk het Nationaal Storingsnummer te bellen om de stroomstoring te melden. Als de buren wel stroom hebben moet u de groepenschakelaars controleren.

Groepenschakelaars controleren

Bij het controleren van de groepenschakelaars moet u kijken of alle groepenschakelaars ingeschakeld zijn en of de stoppen nog werken. Vervolgens controleert u of de automatische hoofdverzekering is ingeschakeld indien deze aanwezig is.

Aardlekschakelaar controleren 

De aardlekschakelaar kan op twee standen staan, deze worden aangegeven met kleuren. Rood staat voor “in” en groen staat voor “off”. Als de schakelaar op “in” staat moet u drukken op de testknop, staat de schakelaar op “off” moet u deze inschakelen zodat hij naar “in” gaat. Als de schakelaar dan uitvalt heeft u een storing in uw eigen systeem, u moet hierbij dan al het apparatuur nalopen om te kijken of ze defect zijn of dat er een stroomstoring is. Als de schakelaar niet uitvalt is het de vraag of u een display heeft met een digitale meter zonder cijfers, als u deze niet heeft moet u het Nationaal Storingsnummer bellen. Als u wel een display heeft is uw hoofdzekering waarschijnlijk kapot. Bel hiervoor een monteur.