Prijzen van koophuizen verschillen per regio. Zo was in 2018 de gemiddelde prijs voor een koopwoning in Delfzijl 140.000 euro, terwijl de gemiddelde prijs voor een koopwoning in Amsterdam in die tijd rond de 407.00 euro lag.
Dat scheelt nogal wat! Wat zijn de oorzaken voor deze verschillen?
Villa’s en rijtjeswoningenEen belangrijke reden voor dit significante prijsverschil in woningen per gemeente is het type woning. In een gemeenten als Bloemendaal, Laren (NH) en Blaricum vind je nagenoeg geen rijtjeswoningen of flats. Integendeel, deze plaatsen staan bekend om hun magnifieke villa’s in het groen. Als deze kapitale woningen van eigenaar wisselen dan gebeurt dat tegen hoge prijzen. In gemeenten met een naar verhouding grote voorraad van dit soort zeer dure woningen is de gemiddelde verkoopprijs van huizen uiteraard hoger dan in regio’s met een gemengde woningvoorraad, zoals Delfzijl. Het is vanzelfsprekend dat huizenprijzen in een regio met villa’s hoger uitvallen dan een regio met rijtjeswoningen.
BedrijvigheidNaast het woningtype is ook de vraag naar woningen in sterke mate bepalend voor woningprijzen. Want als veel mensen in een bepaalde gemeente of regio willen wonen dan heeft dat een prijsopdrijvend effect op de woningprijzen. Dit verklaart de hogere prijzen van koopwoningen in de Randstad.
Door het ruime aanbod van werk en door de uitstekende lokale voorzieningen zijn de grote steden in de Randstad, zoals Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag gewild als woonplaats. Daarnaast zijn koopwoningen in universiteitssteden altijd relatief duur, vanwege de voortdurende vraag naar kleine, goedkope woningen door uitwonende studenten.
Goede verbindingenWerkaanbod is belangrijk, maar niet allesbepalend als het aankomt op de vraag naar koopwoningen. Want niet iedereen kan direct naast zijn of haar werkplek wonen. Denk aan gezinnen met tweeverdieners. Heel vaak vinden de gezinsleden werk in verschillende gemeenten en is de uiteindelijke woonplaats een compromis.
Daarnaast verhuizen de meeste Nederlanders niet wanneer zij een nieuwe baan vinden in een andere stad. Dit voornamelijk omdat Nederlanders het moeilijk vinden om het opgebouwde sociale netwerk te verliezen. Dit heeft tot gevolg dat gemeenten die gelegen langs snelwegen richting de Randstad door hun uitstekende verbindingen zeer gewild zijn. Deze regio’s bieden de flexibiliteit die zo gewild is bij huizenkopers. De afgelopen jaren hebben diverse plaatsen nét buiten de Randstad te maken met sterk stijgende huizenprijzen. Niet zo gek, want het aantal verkochte huizen is ook bijzonder gestegen. Een interessante indicator is het aantal vacatures voor de hypotheekadviseur. Door de stijging in het aantal verkochte woningen nabij de randstad zijn bedrijven steeds vaker op zoek naar nieuwe hypotheekadviseurs.
Conclusie
We zien dus dat naast woningtype, ook werkaanbod, voorzieningen en goede verbindingen met gebieden met een ruim werkaanbod belangrijke factoren zijn die de prijs van koopwoningen in een regio voorspellen. Dat verklaart ook waarom perifere regio’s zoals Noordoost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg qua huizenprijzen en qua aantallen verkochte woningen achterblijven bij de meer centrale regio’s.
|