Rotterdam Gids
Image default
Woning en Tuin

Kerk in opslagruimte Rotterdam

Opslagruimte in Rotterdam staat bekend om de omgeving waar veel caravans en meubels staan opgeborgen. Daar kwam afgelopen week verandering in. In een van de opslagruimtes is afgelopen zondag voor het eerst een kerkdienst gehouden. Het gaat om de gemeente Vrijuit en zij vinden dat ze ook de opslagruimte kunnen gebruiken voor een kerkdienst. ‘Hoe meer we het Woord kunnen verspreiden, hoe beter. De locatie maakt dan niet uit.’

Opslagruimte Rotterdam als kerk, verboden of niet?

De vraag van een hoop mensen is nu: is het niet verboden? Vaak wordt er aangegeven bij het huren van een opslagruimte dat je hier niet kunt verblijven. Toch heeft de gemeente de eerste dienst er al op zitten. ‘Het was een hevig succes, iedereen was nieuwsgierig en die nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat ze op zondag in de kerk zaten’, aldus de dominee van Vrijuit. Maar is het verboden of niet? Officieel is het inderdaad niet toegestaan en het heeft de gemeente ook veel moeite gekost om dit voor elkaar te krijgen. Het is nu toegestaan als ze maar niet langer dan 3 uur achter elkaar in de opslagruimte verblijven. Deze tijd is inclusief de opbouw en afbouw, want niets mag blijven staan. Ook mogen er niet teveel mensen op hetzelfde moment in de ruimte zijn.

Waarom een kerk in een opslagruimte?

Natuurlijk is de belangrijkste vraag nu: waarom? Waarom wil de gemeente Vrijuit een dienst houden in een opslagruimte? Het antwoord hierop is dat ze denken dat het extra mensen zal aan gaan trekken. De drempel om te komen is veel lager. Ook gaat het om simpele diensten die meer van de basiskennis uitleggen. Een kerkdienst kan vrij ingewikkeld zijn voor iemand die nooit naar de kerk gaat. Gemeente Vrijuit heeft ook een echt kerkgebouw waar ze elke zondag een eigen dienst houden. ‘Ook hier is iedereen welkom, de diensten in de opslagruimte zijn speciaal bedoeld voor mensen die nog van niets weten en nieuwsgierig zijn’, vertelt de dominee. Hij vertelt ook waarom dit niet in een normaal gebouw kan. Het heeft te maken met het gebrek van mogelijke gebouwen en de nood van een makkelijke kerk. De dominee hoopt dat ze van de mogelijkheid gebruik kunnen blijven maken en meer diensten in de opslagruimte kunnen houden.

Voor meer info :