Rotterdam Gids
Image default
Bedrijven

Hoe ziet de toekomst van elektra in huis eruit?

Steeds meer elektrische auto’s, windparken en zonnepanelen. De wereld verandert langzaam in een elektrische wereld. De wereld kan er bijna niet meer om heen, zelfs Nederland kan de vraag naar elektriciteit bijna niet meer aan. 

een volledig elektrisch huis

Nederland gaat steeds meer naar een volledig huis toe wat op elektra werkt, nieuwbouwwoningen worden bijvoorbeeld al bijna niet meer op het gasnetwerk aangesloten. De huizen die volledig elektrisch zijn die moeten ook voornamelijk groene stroom gaan gebruiken. Ook is het idee dat we in de toekomst zelf meer elektriciteit zullen opwekken. Koken op gas en de CV-ketel zijn dan ook binnenkort verleden tijd. Bij 2050 wil het kabinet dat Nederlandse huishoudens helemaal geen gas meer gebruiken en moet de hele energievoorraad elektrisch zijn. Alle technieken die wij dan willen gebruiken zijn nu hard in de ontwikkelingsfase en testfase. Om alle plannen van het kabinet te laten slagen is het belangrijk dat lokale overheden en mensen de taak hebben om juist andere mensen te informeren over de plannen. Informeren is belangrijk omdat alle woningen energieneutraal moeten worden of energiepositief moeten worden. 

Elektrische installaties

Er komen steeds meer elektrische apparaten bij, en of deze apparaten nou veel of minder stroom gebruiken dan de apparaten van nu, de elektrische installaties moeten geoptimaliseerd worden. Een groep in de groepenkast kan maar ongeveer 3600 watt aan, over een tijdje zal dit te weinig zijn. En in de meterkast mogen er ook maar maximaal 12 groepen komen. Over een lange tijd kan dit dus te weinig zijn. Meterkasten zullen moeten worden geoptimaliseerd of er moeten nieuwe installaties komen die je elektra veel beter kan beheren en sturen. Het blijft nog altijd maar een grote vraag hoe het in de toekomst eruit zal gaan zien, je kan echter alleen maar verwachtingen geven. Ook door af en toe het nieuws in de gaten te houden kan je al ver komen.