Rotterdam Gids
Image default
Woningen

Het leggen van een rieten kap

Rieten daken, ze geven direct een luxe uitstraling aan je huis. Hoe anders was dat vroeger eigenlijk, toen een rieten kap eigenlijk een teken was van armoede, omdat het de goedkoopste optie was om je dak mee beleggen. Wanneer je wel geld had, koos je wel voor een dak van dakpannen. Tegenwoordig is dat natuurlijk anders en wanneer een rietdekker gezocht wordt, is dat voor een mooi huis om het nog verder te verfraaien. 

Riet was vroeger een goedkope optie, omdat het riet natuurlijk erg goed verkrijgbaar was en er verder ook niet veel anders voor nodig was om een dak te bedekken. Dat maakte van riet helaas ook een brandgevaarlijke optie. Tegenwoordig hoeft men daar niet zo bang meer voor te zijn en zijn rieten daken in die zin net zo veilig als daken van bijvoorbeeld dakpannen of beton. 

Vandaag de dag wordt het gebruikte riet dan ook eerst geïmpregneerd met een brandwerende vloeistof, zodat he niet meer brandgevaarlijk is. Bovendien wordt er ook vaker dan eens gebruik gemaakt van kunstriet. Dat kunstriet ziet er net zo mooi uit als gewoon riet, maar heeft een aantal voordelen ten opzichte van echt riet. Zo is het bovenal veel minder gevoelig op zaken zoals mosgroei en schimmels. 

Er wordt tegenwoordig ook nagenoeg altijd gekozen voor een combinatie van materialen. Er ligt eigenlijk nooit meer alleen riet op het dak, maar vaak ligt hieronder ook nog een laag dakpannen. Deze dakpannen zijn onttrokken aan het zicht maar zorgen wel voor versteviging in de constructie en maken een riet dak hiermee eigenlijk gelijk in stevigheid en onderhoud aan een ‘gewoon’ dak van dakpannen. 

Het onderhoud van een rieten dak moet ook regelmatig plaatsvinden, zodat dat eigenlijk altijd het geval is bij daken. Wanneer het onderhoud goed is, kan het dak ook zeker een jaar of 20 tot 30 mee. 

Voor meer info : http://www.rietwerk.nl