Rotterdam Gids
Image default
Gezondheid

De soorten mondzorg die er zijn

Bij standaard halfjaarlijkse tandartsbezoeken kun je gewoon naar de standaard plaatselijke tandarts gaan. Controle, een gaatje vullen of reiniging is dan natuurlijk geen probleem voor een tandarts. Als je last hebt van heftigere dingen is het vaak van belang om naar een gespecialiseerde tandarts te gaan die na zijn reguliere tandarts opleiding nog een specialisatie heeft gedaan. Welke specialisten zijn er dan en wat doen ze precies?

 

Een endodontoloog houdt zich bezig met gecompliceerde wortelkanaalbehandelingen. Kleine behandelingen kunnen ook door de normale tandartsen worden gedaan, je wordt echter negen van de tien keer wel doorverwezen naar een specialist.

 

Een gnatholoog is een arts die mensen helpt die pijn hebben bij het kauwen en kaakklachten hebben. Het is niet heel regelmatig nodig maar er is dus wel een specialisatie van. Een implantoloog is iemand, die zoals de naam al verklapt, implantaten zet. Deze specialisatie komt erg regelmatig voor. Vaak kan je tandarts dit ook zelf doen omdat dit een gekozen specialisatie is.

 

De bekendste mondarts naast de tandarts is waarschijnlijk de orthodontist. De orthodontist zorgt ervoor dat scheve tanden met behulp van een beugel of andere soorten behandelingen. Orthodontisten behandelen over het algemeen kinderen en tieners. Er zijn wel steeds meer en meer volwassenen die ervoor kiezen om toch nog een beugel te nemen. Je hebt ook nog de kaakchirurg. De kaakchirurg kan ingewikkelde operaties aan de kaak uitvoeren. Denk hierbij aan een scheve kaak of een gebroken kaak die gecorrigeerd dient te worden. Je wordt dan vaak doorverwezen naar de kaakchirurg, net als bijvoorbeeld bij kincorrecties.

 

De kincorrectie wordt tegenwoordig ook steeds vaker gedaan. Een afwijkende kin kan leiden tot opvallende negatieve gezichtskenmerken. Vrouwen en mannen kunnen hier psychisch wel echt onder gaan lijden. Gelukkig kunnen klinieken tegenwoordig de kin corrigeren om zo de gezichtsverhoudingen te herstellen. Doordat de kin terugligt lijkt deze te lang en lijkt de neus te spits. Het gezicht is dan niet goed in balans. De chirurg kan hier vandaag de dag goed mee helpen.

 

Voor meer info : https://www.orfeokliniek.nl/