Rotterdam Gids
Image default
Bedrijven

Buteyko Ademhaling: Hartkloppingen, hartoverslag en spelen met kernenergie

Buteyko Ademhaling: Hartkloppingen, hartoverslag en spelen met kernenergie

Zoals je in het onderwerp ziet is de emoiji flink lucht aan het uitblazen. Dat wordt vaak uit gewoonte, of emotie gedaan. Net als snuiven. Te veel lucht snuiven is schadelijk voor de gezondheid. De ademhaling is een gevoelig systeem dat snel reageert op deze vormen van ademen. Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko noemde een verkeerde ademhaling letterlijk spelen met kernenergie. Dat hoorde ik hem onlangs zeggen in een video. In eerste instantie dacht ik dat het een statement was om zijn verhaal kracht bij te zetten. Nu ik dit bericht schrijf besef ik weer dat hij daar echt gelijk in had. Verkeerd ademen brengt namelijk alle lichaamssysteem van slag omdat de cellen niet goed voorzien worden van zuurstof.

Buteyko cursus

Een tijdje geleden vertelde een cursist me dat hij s’ochtends het gevoel had dat er een tank over hem heen was gereden. Dat kwam omdat hij geen goede nachtrust had. Ook hoor ik vaak van cursisten dat ze voelen dat hun hart overslaat of dat ze s’nachts wakker worden met hartkloppingen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dat best eng is. Daarom gaan mensen vaak eerst naar de cardioloog om zekerheid te krijgen over hun klachten. Er wordt dan bijvoorbeeld een bloedonderzoek gedaan, een hartfilmpje gemaakt, een echocardiogram gemaakt, of een inspanningstest gedaan. 

Chronische hyperventilatie

Bij chronische hyperventilatie blijkt uit die testen dat alles in orde is, maar jij hebt nog steeds last van dezelfde gezondheidsklachten. Die zijn echt, je bent geen aansteller en je hoeft die klachten niet te accepteren. Bij deze symptomen van chronische hyperventilatie heb je een keuze. Je kunt ervoor kiezen om rustiger te gaan ademen om daarmee je symptomen te verhelpen. Helaas werkt het niet zo dat je met een knip van de vingers rustiger gaat ademen. Ik heb het hier oprecht over rustiger ademen als gewoonte. Dat is iets wat je jezelf weer moet aanleren bij chronische hyperventilatie.

Buteyko Ademhaling

Dat kan via de online Buteyko cursus. Deze cursus kan je helpen naar een kalm en rustig kloppend hart. In dit blogartikel ben je meer te weten gekomen over wat ademhaling kan betekenen voor een goede gezondheid. Wellicht is je volgende vraag wat de Buteyko therapie nu precies inhoudt. Daarvoor je kun verder verdiepen, of neem gerust contact op via de website.

Verwante blogartikelen te weinig lucht Snel buiten adem bij inspanning Chronische hyperventilatie symptomen

Voor meer info : https://www.gezondeademhaling.nl/