Rotterdam Gids
Image default
Internet

Alles over idensys, het nieuwe DigiD

Idensys is een oplossing die de overheid voorziet voor een probleem dat zich op regelmatige basis voordoet. Door de toename in het gebruik van het internet voor het afhandelen van zaken zoals online aankopen, belastingaangiften, aanvragen bij zorginstellingen en dergelijke is er ook een toename in problemen. Zo zijn er malafide websites die niet te vertrouwen zijn, kan het voorvallen dat men inloggegevens vergeet, kan het zijn dat persoonlijke gegevens verdeeld worden.

Omwille van deze en andere redenen heeft de overheid, samen met het bedrijfsleven, een systeem uitgewerkt dat deze problemen zou moeten verhelpen: Idensys. Officieel niet de opvolger van DigiD, waar je o.a. mee kunt inloggen op je Toeslagenoverzicht. Deze tool, waarmee men zich op verschillende websites kan inloggen, staat momenteel nog in de startblokken maar zal op vrij korte termijn beschikbaar worden voor iedereen.

Binnenkort beschikbaar, nu al de uitleg over Idensys

Werken met Idensys zal verschillende voordelen bieden voor degene die deze tool gebruikt:

Wanneer men op een website kan aanmelden door middel van Idensys, zal dit voor de gebruiker een garantie zijn dat de website veilig en betrouwbaar is én rekening houdt met privacy.

Daarnaast hoeft de gebruiker van Idensys niet langer verschillende wachtwoorden te onthouden voor verschillende websites: door gebruik te maken van de tool zal één en hetzelfde wachtwoord volstaan, overal waar men Idensys kan gebruiken.

Tot slot biedt men extra bescherming op vlak van privacy: de gebruiker geeft eenmaal zijn persoonlijke info bij het aanmaken van een login via Idensys. Erna zullen websites enkel die info kunnen zien waar de persoon zelf toestemming voor gegeven heeft. Websites kunnen niet langer alle info zien en daarbij komt nog dat men enkel voor statistische doeleinden kan meten van welke diensten de klant gebruik maakt, meer niet.

Momenteel wordt Idensys door verschillende instanties getest, maar het is een kwestie van tijd voor het beschikbaar wordt voor het brede publiek en dat ze kunnen inloggen op diensten als Mijn Toeslagen van de belastingdienst.

Voor meer info : https://www.digidinloggen.nl