Rotterdam Gids
Image default
Aanbiedingen

Wat is een sluitplan?

Wat is een sluitplan?

Veruit de meeste woningen in Nederland hebben een voordeur met een cilinderslot. Een cilinderslot is zoals de naam al aangeeft, uitgevoerd met een cilinder waarin pinnetjes zitten. Door de sleutel in de cilinder te steken zullen de pinnetjes in een bepaalde stand raken en het slot openen. Voor een cilinderslot heb je dus ook een bijpassende sleutel nodig die enkel in de betreffende cilinder past. Voor particulieren die een cilinderslot op hun voordeur hebben is deze sleutel voldoende. Het wordt wat anders als je meerdere deuren met een cilinderslot moet openen. Dit zal vooral het geval zijn in bedrijfspanden en appartementscomplexen.

Opstellen van een sleutelplan

In bedrijven en instellingen zijn er vaak talloze ruimtes die door een deur met cilinderslot worden afgesloten. Daarbij komen twee problemen opduiken. Niet iedere ruimte mag door iedereen betreden worden en mocht je wel tot meerdere ruimtes toegang hebben, dan heb je wel een heel dikke sleutelbos nodig. Hiervoor bieden cilindersloten juist een goede oplossing. Door middel van het opstellen van een sluitplan is het mogelijk om iedereen één sleutel te geven die enkel toegang geeft tot de toegestane ruimtes. Een directeur van een onderneming heeft toegang tot alle ruimtes. Hij heeft de hoofdsleutel, waarmee zowel de hoofdingang als alle andere ruimtes in het pand te openen zijn. Een afdelingshoofd daarentegen heeft enkel toegang tot ruimtes van zijn afdeling. Hij krijgt ook één sleutel waarmee de hoofdingang te openen is en alle ruimte op de afdeling. Maar deze sleutel past dan niet op de toegangsdeur van een andere afdeling. Zo is het mogelijk om alle medewerkers van een bedrijf een op maat gemaakte sleutel te geven die enkel toegang geeft tot de ruimtes die hij of zij mogen betreden. Bij een grote onderneming is het voor te stellen dat er veel verschillende soorten sleutels in omloop zijn die toegang geven tot specifieke ruimtes. Juist hiervoor moet een sluitplan opgesteld worden, zodat exact in beeld is wie welke sleutel in het bezit heeft.

Soorten sluitplannen

Voor iedere situatie kan een ander sleutelplan worden opgesteld. Hierdoor zijn er diverse standaard sluitplannen, van eenvoudig tot complex:

  • Hoofdsleutel systeem: het meest simpele systeem, waarbij in een ruimte de deuren met een individuele sleutel te openen zijn. Er is echter ook een hoofdsleutel in omloop, de zogenaamde loper, waarmee alle deuren in de ruimte te openen zijn.
  • Centraal hoofdsleutel systeem: dit is het ideale sleutelplan voor appartementscomplexen. Alle bewoners hebben een sleutel van hun eigen appartement, maar hier kunnen ook alle gemeenschappelijk ruimte geopend worden. De sleutel geeft geen toegang tot het appartement van de buren.
  • Generaal hoofdsleutel systeem: het meest complexe systeem. Hier wordt gewerkt met sleutelgroepen die toegang geven tot een bepaalde ruimte en ook weer de ruimtes die hier onder vallen. Er is sprake van een ondergroepssleutel, groepssleutel en hoofdsleutel. Voor dit systeem is zeker een uitgebreid plan nodig en is ook in een hiërarchisch tabel weer te geven.

Bestel je sluitplannen bij M&C cilinder

Bij M&C cilinder zijn wij een expert op het gebied van cilindersloten en het opstellen van sluitplannen. Maak het je daarom gemakkelijk en bestel heel gemakkelijk je sleutelplannen bij M&C. Hiervoor kun je op simpele wijze alle benodigde gegevens online op onze website. Wij zullen dan zorg dragen voor het correct uitvoeren van je plan, waardoor je veel werk uit handen wordt genomen. Jij bent gegarandeerd dat iedere medewerker of bewoner voorzien wordt van de juiste sleutel. Wil je meer informatie over cilindersloten of over sluitplannen? Neem dan gerust contact met ons op.

https://mc-cilinder.nl/product-categorie/sluitplan/