Rotterdam Gids
Image default
Bedrijven

Verschillende koffiebonen

De smaak van koffie kan nogal eens variëren. Dit heeft alles te maken met de kwaliteit van de koffiebonen en de manier waarop ze geoogst zijn. Filterkoffie wordt meestal samengesteld uit meerdere verschillende soorten koffiebonen. Dit wordt gedaan omdat er dan precies gemeten kan worden hoeveel er van welke boon in de menging gaat, zodat deze precieze afmetingen telkens opnieuw kunnen worden gebruikt. Hierdoor zal de smaak van filterkoffie, en bijvoorbeeld ook koffiecups, meestal hetzelfde smaken. Bij koffie bonen is dit een ander geval, hier kan je niet gemakkelijk een alternatief dolce gusto cups nemen. Koffiebonen hebben namelijk hele specifieke smaken, waardoor ze niet makkelijk te vervangen zijn. Hieronder lees je welke verschillende soorten bonen er zijn.

Er zijn twee soorten koffiebonen, Arabica en Robusta. Iedereen kent deze soorten en zijn ook het bekendst omdat ze in bijna alle gevallen van koffie worden gebruikt. Zo’n 99% van de koffie die geproduceerd wordt, op welke manier dan ook, bestaat uit arabica of robusta koffie bonen. Jaarlijks wordt er rond de 7 miljoen ton koffie geproduceerd. Hiervan is ongeveer 70% arabica bonen en ongeveer 30% robusta bonen. Binnen deze twee soorten zijn er natuurlijk weer afsplitsingen, maar over het algemeen vallen de verschillende soorten over deze twee.

Arabica koffiebonen komen oorspronkelijk uit Ethiopië. Hooggelegen tropische Zuid-Amerikaanse laden lijken echter het ideale klimaat te hebben om deze soort te verbouwen. Brazilië en Colombia verbouwen de grootste aantallen van de koffiebonen over de hele wereld. De arabica koffieboon staat bekend om zijn verfijnde geur en milde smaak. Daarnaast bezit de arabica boon een hoge aciditeit, dit is goed voor koffie.

De robusto boon komt net als de arabica boon uit Afrika. Deze boon komt voornamelijk uit de westkust tot aan Oeganda. Deze plant is uitermate sterk en opgewassen tegen ziektes en andere invloeden waardoor er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeft te worden bij de koffieplant. Hierdoor is de smaak van de robusta boon ook veel sterker en er zit meer cafeïne in.

Voor meer info : https://www.koffiecupster.nl/