Rotterdam Gids
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe meet je het vrijkomen van verschillende gassen?

Als in een bedrijf gewerkt wordt met gas of meerdere gassen is het belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Om te ontdekken of er geen gas lekt of er teveel gevaarlijke stoffen vrijkomen kun je gebruik maken van gasdetectie apparatuur. Deze zijn in verschillende soorten te koop.

Keuze uit diverse meters

De apparatuur is te onderscheiden in drie verschillende categorieën. Zo kun je kiezen voor een single gas meter, een multi gas meter of een PID meter. Voor alle soorten geldt dat ze zowel in een draagbare als stand alone versie verkrijgbaar zijn. Draagbaar is makkelijk omdat je het apparaat overal mee naar toe kunt nemen om metingen te doen.

Single gas meter

Als er in een bedrijf maar met één soort gas gewerkt wordt is het voldoende om te werken met een single gas meter. Deze kan één soort gas tegelijk opsporen maar het zijn wel degelijke apparaten die lang meegaan. Daarnaast is een single gasmeter ook het voordeligste in aanschaf. Werk je maar met één gas dan is het niet nodig om daar een duurdere meter voor aan te schaffen.

Multi gas meter of PID meter

Als er met meer gassen tegelijk gewerkt wordt en er dus ook meer kunnen lekken of vrijkomen kies je beter voor een wat duurdere meter zoals een multi gas meter of een PID meter. De overeenkomst tussen deze meters is dat ze beide ingezet kunnen worden om meer gassen tegelijk te meten en er bepaald kan worden welke dit zijn. Daarnaast kun je met een PID meter nog bepaalde andere stoffen extra detecteren zoals vluchtige organische stoffen.

Informeer eerst naar de mogelijkheden

Gasdetectie apparatuur is niet goedkoop dus het is zaak dat je voor een meter kiest die het beste bij je bedrijf past. Informeer daarom altijd eerst naar de mogelijkheden voordat je overgaat tot de aanschaf van dergelijke apparatuur.

Voor meer info :