Rotterdam Gids
Image default
Woning en Tuin

Het populairste brandhout voor de kachel

Woon je in Bunnik en ben je op zoek naar haardhout voor je kachel? Er zijn verschillende soorten haardhout Bunnik waar je uit kunt kiezen. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. Je kunt het brandhout gebruiken voor traditionele verwarming zoals de open haard. De verschillende soorten hout kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Sommige houtsoorten zijn beter geschikt voor het stoken van vuur dan andere, en andere hoogwaardige soorten kunnen weer voor een langere tijd branden. Hier zijn de meest populaire soorten brandhout:

Berken haardhout

Ben je op zoek naar haardhout Dordrecht? Berken haardhout kan een goede optie zijn. Berken is een hardhout dat afkomstig is van een boom die overal in Europa en Noord-Amerika groeit. Het hout is zacht maar zeer licht. Hierdoor is het geweldig aanmaakhout als het gaat om het starten van je vuur. Het brandt met een heldere vlam en gaat lang mee voordat het volledig dooft. Berkenhout wordt vaak gebruikt als brandstof bij het bereiden van vlees op een grill of rookoven, omdat het geen harsen bevat zoals sommige andere hardhoutsoorten. Dit betekent dat het geen smaak achterlaat wanneer je kookt met deze houtsoort.

Eiken brandhout

Eikenhout wordt beschouwd als een van de beste houtsoorten voor een open haard of houtkachel vanwege zijn duurzaamheid. Het produceert urenlang warmte zonder te snel te verbranden of vonken te produceren zoals sommige andere houtsoorten. Eikenhout staat er ook om bekend dat het gemakkelijk in kleinere stukken te verdelen is. Op deze manier wordt het makkelijker om een vuurtje te maken voor je open haard. Eiken brandt goed en produceert een goede hoeveelheid warmte per kubieke meter in vergelijking met andere hardhoutsoorten. Het brandt meestal heter dan den of spar, maar het produceert ook meer creosoot. Dit kan schoorsteenbrand veroorzaken als het niet goed wordt gelucht.

Essenhout

Essenhout is een van de meest gebruikte soorten brandhout omdat het weinig rook of creosoot produceert als het wordt verbrand. Bovendien spettert essenhout niet in de kachel. Deze houtsoort heeft een rustige vlam en levert voldoende warmte. Vanwege de rustige vlammen is essenhout ideaal voor een vuurplaats of open haard. Zorg er wel voor dat het essenhout dat je koopt gedroogd is, zodat het direct verbrand kan worden. Dus, ken je nu het verschil tussen berkenhout, eikenhout en essenhout? Dit zijn de meest populaire houtsoorten voor in de haard!