Rotterdam Gids
Image default
Woningen

Welk hout werkt het best met mijn houtkachel?

Het winterseizoen is weer aangebroken met alle gezelligheid vandien. Het zuiden van Nederland heeft een dikke laag sneeuw gezien en het zal geen verrassing zijn als het noorden snel volgt. Naast dat de winter-maanden ontzettend gezellig zijn, zijn ze ook erg koud. Deze tijden vragen om warmte in ons huis zodat we op de koudste dagen nog steeds op ons gemak kunnen zijn. Omdat stoken door de oorlog in Oekraïne erg duur is geworden, is het beste alternatief een houtkachel. Houtkachels zijn tegenwoordig populair om huizen te verwarmen en om een gezellige sfeer te creëren. Gelukkig hoef je daar zelf niet voor naar het bos, maar kan je gemakkelijk hout bestellen bij specialisten zoals Nordicwoods.nl. Een houtkachel gaat simpel in zijn werking, maar werk wel efficiënter met verschillende soorten hout. In dit artikel bespreken wij welke houtsoorten het meest geschikt zijn voor jouw houtkachel. 

Hardhout & Zachthout

Hardhout is verreweg de beste optie voor houtkachels. Hardhout, de categorie die wordt gelabeld aan es, beuk en haagbeuk is vele malen dichter, harder en droger dan zachthout. Dit betekend uiteindelijk dat hardhout langer brandt en in die periode meer warmte afgeeft dan ander hout. Zachthout brand daarentegen aanzienlijk sneller dan hardhout wat wel weer een voordeel biedt. Daarnaast is hardhout aanzienlijk minder gevoelig voor vervuiling, om het minder roet afgeeft. Dit komt omdat hardhout gedroogd is. Dit is een essentieel detail aangezien nat-hout vaak moeilijk verbrand en meer roet afzet vanwege de natuurlijke sappen die hier in zitten. Door een combinatie van berkhout (zacht) en eikhout (hard) te maken, kan je de voordelen van beide houtsoorten benutten. Nordicwoods biedt daarom verschillende houttypes aan die voor elke houtkachel geschikt zijn. 

Eikenhout

In de vorige alinea hebben we globaal gekeken naar de voordelen van hard & zacht- hout. Het is daarom duidelijk waarom hardhout vaak geprefereerd wordt boven zachthout. In deze alinea kijken we naar de meest populaire keuze voor een houtkachel; Eikenhout. Eikenhout heeft een heleboel unieke eigenschappen die het de ideale houtsoort voor verbranding maken. Eikenhout heeft namelijk een lange verbrandingsduur waardoor het hout efficiënter brand en dus langer warmte afgeeft. Ideaal dus voor deze koude winter! Daarnaast vereist eikenhout ook minder onderhoud omdat de roetafgifte een stuk minder is vergeleken met andere houtsoorten. Daarnaast is eikenhout ook een duurzame keuze, wat onmisbare is in deze tijd. Dit komt namelijk omdat eikenbomen zich snel kunnen herstellen en een boven gemiddelde levensduur hebben. Als deze factoren maakt eikenhout de beste keuze voor jouw houtkachel!