Rotterdam Gids
Image default
Zorg

Welk diploma heb je nodig om verpleegkundige te worden?

Wanneer je van plan bent om te gaan reageren op een Utrecht zorg vacature voor verpleging zijn er vaak meerdere eisen waar je aan moet voldoen. Als je aan het werk wilt gaan als verpleegkundige moet je namelijk eerst een opleiding hebben gevolgd. Tijdens deze opleiding leer je alles over de verpleging en de werkzaamheden die hierbij horen. Na deze opleiding kun je op verschillende plekken gaan werken. Het ziekenhuis is een locatie waar veel afgestudeerde verpleegkundigen gaan werken, maar je kunt er ook voor kiezen om in een kleinere instelling aan de slag te gaan. In dit artikel lees je meer over de sollicitatieprocedure in het ziekenhuis.

Solliciteren bij een afdeling of specialisatie

Zodra je afgestudeerd verpleegkundige bent kun je gaan solliciteren op een Amersfoort zorg vacature. Er zijn diverse soorten vacatures waar je uit kunt kiezen. Vaak worden de vacatures gecategoriseerd. Per afdeling in het ziekenhuis komen er plaatsen voor verpleegkundigen vrij. Het ligt dus aan jouw persoonlijke voorkeur waar jij wilt gaan solliciteren. Je kunt hierbij denken aan de afdeling cardiologie of orthopedie. De werkzaamheden verschillen per afdeling. Dit komt doordat je op iedere afdeling met patiënten te maken krijgt die ieder een andere manier van verpleging nodig hebben. 

Het verschil tussen MBO en HBO verpleegkunde

Wanneer je verpleegkunde wilt gaan studeren kun je kiezen tussen het MBO en HBO. Dit is voor een groot deel afhankelijk van je vooropleiding. Na het VMBO kun je doorstromen richting het MBO en na HAVO is het mogelijk om te starten op het HBO. Je kunt er ook voor kiezen om na het MBO door te gaan op het HBO. Het verschil tussen MBO verpleegkunde en HBO verpleegkunde zit vooral in de werkzaamheden. HBO verpleegkundigen zijn iets breder opgeleid en kunnen tijdens de loopbaan extra taken uitvoeren zoals bijvoorbeeld leidinggeven.

Aanvullende specialisaties

Voor sommige afdelingen moet je gespecialiseerd zijn voordat je aan het werk kunt. Dit is vaak een opleiding die je na de opleiding verpleegkunde volgt. Voor de afdeling intensive care moet je bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn. De meeste verpleegkundigen die zijn afgestudeerd starten met werken op een afdeling waar geen specialisatie voor nodig is en specialiseren zich vervolgens door een dag per week naar school te gaan. Hierdoor kunnen ze na ongeveer een jaar solliciteren op een vacature bij een afdeling waar zij in gespecialiseerd zijn. Wanneer je als verpleegkundige bij de ambulancedienst wilt gaan werken moet je ook gespecialiseerd zijn.