Rotterdam Gids
Image default
Bedrijven

Waar komt toch die angst voor de tandarts vandaan?

Er zijn een hoop mensen die er aan lijden: angst voor de tandarts of ingrepen bij de tandarts. Ongeveer een kwart van de bevolking van Nederland is bang voor de tandarts. Er zijn zelfs een klein miljoen mensen in Nederland die zodanige angst hebben voor een bezoekje aan de tandarts, dat zij ook daadwerkelijk niet meer gaan. Dit gaat natuurlijk ten koste van de gezondheid van het gebit van deze mensen.

Het feit dat iemand angst heeft voor de tandarts kan door verschillende oorzaken komen. Veel mensen hebben een traumatische ervaring gehad bij de tandarts waardoor zij angst voor de tandarts hebben ontwikkeld. Dit kan bijvoorbeeld komen door een kies trekken zonder dat de verdoving goed is aangebracht. Door deze helse pijn kan een trauma aan de tandarts ontstaan.

Naast de pijn die zo nu en dan gepaard gaat met een bezoek aan de tandarts, zijn er ook mensen die een ontzettende afkeer hebben voor het geluid van de apparaten in de buurt van hun mond. Bij sommige kaakcorrectie blijft de patiënt bij kennis, waardoor hij of zij de geluiden van de apparaten goed kan horen. Deze schurende, krakende of slurpende geluiden vallen bij sommige mensen simpelweg verkeerd.

Wanneer je angstig bent om naar de tandarts te gaan, is het van belang dat je over deze angst heen komt. Het is simpelweg geen optie om voor de rest van je leven niet meer naar de tandarts te gaan. Wat kun je nu doen om de angst te verminderen? Het belangrijkste van je angst overwinnen is dat je op zoek gaat naar de juiste tandarts. Er zijn speciale tandartsen die specifiek angstpatiënten behandelen: deze zullen er voor zorgen dat je je op je gemak voelt. Dit kan een tandartsbezoek al een stuk makkelijker maken. Vraag in je omgeving naar de ervaringen van kennissen met de tandarts!

Voor meer info : https://orfeokliniek.nl