Rotterdam Gids
Image default
Sport

Het herstelproces bevorderen met een recovery shake

Het herstel van jouw lichaam is minstens zo belangrijk als de training of wedstrijd zelf en een recovery shake is onontbeerlijk. Gedurende een intensieve inspanning verbruikt het lichaam glycogeenreserves en breken de spieren lichtelijk af. Tijdens een training ontstaan scheurtjes in spieren die met behulp van rust en eiwitten weer herstellen en vervolgens sterker worden. Train je intensief, dan is het aan te raden om jouw lichaam bij het herstel te helpen. Voor verschillende sporten gelden verschillende herstelprocessen. Hieronder worden een aantal sporten toegelicht waarbij het herstel bevorderd wordt met behulp van recovery shakes.

Schaatsen en hardlopen

Als gevolg van verschillende hormonen heeft een sporter vaak geen eetlust na afloop van een intensieve training. Echter heeft het lichaam wel voedingstoffen nodig om te herstellen en daarom is een recovery shake een goede optie. Met behulp van een recovery shake vul je de glycogeenvoorraad aan en wordt een direct herstel van de spieren gestart. Schaatsen en hardlopen zijn twee sporten waarbij het gehele lichaamsgewicht gedragen wordt gedurende de training. Voor deze sporten wordt een recovery shake aangeraden die voor twee derde bestaat uit koolhydraten en voor één derde uit eiwitten. S2 Sportvoeding heeft verschillende recovery shakes om jouw herstel te optimaliseren.

MTB en wielrennen

Voor mountainbikers en wielrenners geldt dat voornamelijk het aanvullen van koolhydraten de geschikte methode is om het lichaamsherstel te bevorderen. Bij deze sport wordt niet het gehele lichaamsgewicht gedragen en dus zijn de verhoudingen tussen eiwitten en koolhydraten anders dan bij schaatsen en hardlopen. Uit een onderzoek van de School of Medical Science blijkt dat het herstel van het lichaam het meest bevorderd wordt door 3 delen koolhydraten en 1 deel eiwitten in te nemen.

Triathlon

De verhouding van koolhydraten en eiwitten volgt dezelfde regels als bij een hardloper of schaatser. Voor een triatleet geldt dat het herstel het beste bevorderd wordt door 2 delen koolhydraten en 1 deel eiwitten in te nemen. Naast de recovery shake kun je ervoor kiezen om een BCAA supplement te gebruiken. Dit supplement bevat aminozuren die het lichaam niet zelf aan kan maken. Daarom zal het dus uit voeding gehaald moeten worden.

https://www.s2sportvoeding.nl/